
ابلاغ دستورالعمل چگونگی برگزاری دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار
ظرف مدت ۴۵ روز از زمان ابلاغ، اتاقهای اصناف مکلف به اجرا هستند؛ ابلاغ دستورالعمل چگونگی برگزاری دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار
در اجرای بند ( ن ) ماده ۳۰ قانون نظام صنفی، دستورالعمل چگونگی برگزاری دورههای آموزشی فقه بازار که توسط دبیرخانه هیات عالی نظارت با همکاری اتاق اصناف و سازمان بسیج اصناف کشور تهیه شده است. بدیهی است با توجه به صراحت متن دستورالعمل در خصوص وظایف بسیج اصناف در آموزش فقه بازار و ضمن اهتمام ویژه به برگزاری دورهها به صورت صد درصد حضوری تاکید شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اتاق اصناف ایران، متن دستورالعمل چگونگی برگزاری دورههای آموزشی احکام تجارت و کسب و کار(موضوع ماده ۱۴ آیین نامه اجرایی ماده ۱۲ قانون نظام صنفی ) به شرح ذیل میباشد؛
ماده ۱ – تعاریف در این دستورالعمل، اصلاحات زیر در معانی مشروح به کار برده میشود:
قانون: قانون نظام صنفی
اتاق ایران: اتاق اصناف ایران
اتاق شهرستان: اتاق اصناف شهرستان
بسیج اصناف: بسیج اصناف بازاریان و فعالین اقتصادی (کشور/ استان / شهرستان)
متقاضی: متقاضی صدور و تمدید پروانه کسب و یا مباشرین آنها
کمیسیون نظارت: کمیسیون نظارت بر سازمان های صنفی شهرستان
دوره های آموزشی: دوره های آموزشی پیش نیاز صدور یا تمدید پروانه کسب
هیات عالی نظارت: هیات عالی نظارت بر امور اصناف کشور
ماده ۲- اتاق شهرستان مکلف است با ایجاد زیر ساختهای فنی اعم از سخت افزاری و نرم افزاری دوره های آموزشی غیر حضوری را راسا یا به ترتیب از طریق اتاق اصناف مرکز استان ( و در صورت نداشتن زیر ساخت فنی لازم)، اتاق اصناف ایران برون سپاری و برگزار نماید. اتاق ایران میتواند در راستای یکپارچه سازی و استاندارد سازی محتوای آموزشی، مطابق بند (۲) ماده (۴۷) قانون نظام صنفی، نسبت به راه اندازی سامانه کشوری آموزشهای پیش نیاز صدور و تمدید پروانه کسب اقدام نماید.
تبصره -۱ برگزاری دوره های آموزشی حضوری در شهرستانهایی که امکان برگزاری به صورت غیر حضوری فراهم نشده است توسط اتاق اصناف شهرستان انجام میشود.
تبصره ۲- برگزاری دوره های آموزشی غیر حضوری اتحادیه های کشوری و اتاق های اصناف مجازی با اتاق ایران میباشد.
تبصره ۳- آموزشهای فقه بازار صرفاً توسط بسیج اصناف و به صورت حضوری برگزار می گردد. سازمان بسیج اصناف تدابیر لازم برای برگزاری دوره آموزشی غیر حضوری را اتخاذ خواهد نمود.
ماده ۳- عناوین سرفصلهای آموزشی: سرفصلهای دوره های آموزشی که به منظور کسب آمادگی و ارتقاء سطح دانش آگاهی واحدهای صنفی برگزاری می شود به شرح زیر است:
الف دوره های اجباری
فقه بازار ۶ ساعت، قانون و مقررات نظام صنفی ۳ ساعت، قوانین و مقررات مالیاتی، قانون و مقررات شهرداری ۱ ساعت،
قانون و مقررات کار و تأمین اجتماعی ۱ ساعت، قانون و مقررات نیروی انتظامی ۱ ساعت، قانون و مقررات تجارت الکترونیکی
۵/۱ ساعت، مشتری مداری ۵/۱ ساعت،مدیریت بازاریابی و فروش ۳ ساعت
ب دوره های اختیاری
اصول سرمایه گذاری و هوش مالی ۵/۱ ساعت، مدیریت منابع انسانی ۵/۱ ساعت، اصول برندسازی ۵/۱ ساعت، مهارت های ارتباطی ۵/۱ ساعت
تبصره : گذراندن دوره های اجباری مطابق با زمان تعیین شده و گذراندن حداقل ۳ ساعت از دوره های اختیاری است.
ماده ۴- شیوه برگزاری دوره های آموزشی به صورت حضوری و غیر حضوری خواهد بود
تبصره ۱: آموزش حضوری و غیر حضوری صرفاً با ارائه کتابها، جزوات و فیلم های آموزشی از طریق اتاق اصناف ایران به تأیید دبیرخانه هیأت عالی نظارت ارایه میگردد. امکان پذیر خواهد بود.
تبصره ۲: برگزاری دوره فقه بازار توسط بسیج اصناف به صورت حضوری انجام و بر عهده بسیج اصناف بوده و اتاق اصناف ایران، اتاق اصناف شهرستان و مرکز استان موضوع این دستورالعمل موظفند در این زمینه با سازمان اصناف کشور همکاری نموده و قبل از صدور گواهی مربوط ، تاییدیه بسیج اصناف شهرستان ( بابت آموزش فقه بازار) را دریافت نمایند. کتب و نحوه تعیین اساتید موضوع این دوره های آموزشی توسط بسیج اصناف کشور تعیین می گردد.
ماده ۵- شرایط مدرسین دوره های آموزشی
مدرسینی مجاز به تدریس دوره های آموزشی موضوع این دستور العمل خواهند بود که حداقل دانشنامه تحصیلی کارشناسی ارشد مرتبط با دوره یا دروس (در صورت وجود رشته دانشگاهی مرتبط) از مراکز آموزشی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و یا گواهی معادل از حوزه علمیه (برای آموزش فقه بازار) را اخذ نموده باشند.
تبصره: در صورتی که مدرس فاقد مدرک دانشگاهی مرتبط مطابق با صدر این ماده باشد، باید حداقل ۲ سال سابقه تدریس یا حداقل ۱۰ سال سابقه فعالیت اجرایی در حوزه اصناف را داشته باشد.
ماده ۶- حداکثر زمان برگزاری کلاسهای حضوری در هر روز ۶ ساعت است و مدرس باید در هر جلسه حضور و غیاب نماید.
تبصرہ: زمان برگزاری دوره آموزشی غیر حضوری محدود به این ماده نمی باشد.
ماده ۷ شرایط مکان برگزاری دوره های آموزشی
الف – حضوری
۱- محل آموزشگاه علاوه بر سهولت دسترسی متقاضی باید در مکان یا طبقه مجزا و مستقل از فعالیتهای جاری اتاق بوده و حداقل دارای یک کلاس یک اتاق امور دفتری و مدرسین، آبدارخانه و سرویس بهداشتی مجزا باشد.
۲- تعداد افراد متقاضی به صورت حضوری در یک کلاس نباید از ۳۰ نفر بیشتر باشد.
۳- وجود لوازم و وسایل کمک آموزشی مانند رایانه ویدئو پروژکتور یا وایت برد، میز و صندلی مناسب آموزش و سایر وسایل بر حسب نیاز الزامی است.
ب غیر حضوری :
مراکز آموزشی اتاق شهرستان و استان مکلفند فیلمهای آموزشی ارایه شده از اتاق اصناف ایران که به تایید دبیرخانه هیات عالی نظارت رسیده را در سکوهای آموزشی متعلق به خود بارگذاری نمایند.
ماده ۸- تعرفه شرکت در دوره های آموزشی:
الف- تعرفه هر نفر برای شرکت در کلاس حضوری با مصوبه کمیسیون نظارت شهرستان (که بیشتر از دو برابر کلاس غیر حضوری نخواهد بود) تعیین خواهد شد و هزینه چاپ و تکثیر جزوه آموزشی، پذیرایی از متقاضی و صدور گواهی در تعرفه فوق منظور خواهد شد. در صورت تعیین تعرفه آموزش از سوی هیأت عالی نظارت این مصوبه برای تمامی تشکلها و سازمانهای صنفی کشور لازم الاتباع خواهد بود.
ب- حداکثر تعرفه هر نفر برای شرکت در کلاس غیر حضوری شش میلیون ریال خواهد بود.
تبصره ۱: از مبالغ دریافت شده بابت ۲۴ ساعت دوره آموزشی، سهم بسیج اصناف بابت ۶ ساعت دوره فقه بازارحضوری ۲۵ درصد از مبلغ واریزی خواهد بود که اتاق اصناف ایران و شهرستان مکلفند در سیستم تعریف شده توسط بسیج اصاف مبالغ را به صورت برخط واریز نمایند.
تبصره ۲- مبلغ ۲۵ (درصد) تخصیصی به بسیج اصناف شهرستان شامل هزینه فضای آموزشی، مربی، محتوا و پذیرایی میباشد. بدیهی است در صورت استفاده از امکانات اتاق اصناف شهرستان، هزینههای انجام شده از مبلغ ۲۵ ( درصد ) کسر خواهد شد.
تبصره ۳ -هر گونه افزایش نرخ براساس نرخ تورم سالانه حسب مورد با پیشنهاد کمیسیون نظارت/ اتاق اصناف ایران با تایید دبیرخانه امکان پذیر میباشد.
ماده ۹ – گواهینامه پایان دوره
پس از اتمام دوره، به متقاضی گواهینامه پایان دوره اعطا میگردد. گواهینامه دارای طرح یکسانی است که توسط دبیرخانه هیأت عالی نظارت با همکاری اتاقی ایران تهیه و به سراسر کشور ابلاغ می شود.
اتاق اصناف شهرستان مکلف است مشخصات فردی دریافت کننده گواهینامه شرکت در دوره آموزشی را بصورت برخط به سامانه دبیرخانه هیات عالی نظارت ارسال نماید.
تبصره ۱- مدت اعتبار گواهینامه شرکت در دوره آموزشی ۵ سال است و در صورت تغییر رسته و یا جابجایی واحد صنفی متقاضی نیازی به طی مجدد دوره آموزش نخواهد داشت.
تبصره ۲- گواهینامه پایان دوره آموزشی اعم از حضوری و غیر حضوری پس از تایید بسیج اصناف توسط رئیس اتاق اصناف شهرستان صادر و به امضاء یا تایید وی میرسد. (در اتحادیه کشوری و اتاق های اصناف مجازی به امضاء با تایید رییس اتاق اصناف ایران میرسد)
ماده ۱۰ – نحوه ارزشیابی:
۱- فهرست اسامی شرکت کنندگان در دوره آموزشی می بایست تنظیم و نسخه ای از آن توسط اتاق اصناف نگهداری شود. آموزشهای غیرحضوری باید به صورتی برگزار گردید که سوابق شرکت در دوره متقاضیان دردسترس باشد.
۲- محل و زمان برگزاری دورههای آموزشی از طریق پست الکترونیک و با پیام کوتاه اطلاع رسانی خواهد شد.
تبصره: محل و زمان برگزاری دوره های آموزشی فقه بازار توسط بسیج اصناف تعیین و به مرجع آموزشی برای
اطلاع رسانی اعلام می گردد.
ماده ۱۱ – برگزاری دوره های آموزشی به صورت حضوری صرفاً در صورتی مجاز است که طی دوره های آموزشی، حداکثر طرف مدت ۱۰ روز امکان پذیر باشد و حداکثر ظرف مدت یک هفته گواهینامه پایان دوره آموزشی صادر و به متقاضی تحویل و در سامانه ماده ۹ این دستورالعمل ثبت نماید.
تبصره: دبیرخانه هیات عالی نظارت مکلف است ترتیبی اتخاذ نماید تا به صورت برخط نسبت به پاسخ استعلام درگاه ملی مجوزهای که شور در خصوص دارندگان گواهی نامه دوره آموزشی احکام کسب و کار ( متقاضی اخذ پروانه کسب یا مباشر) اقدام نماید. در اجرای این امر اتاقهای اصناف مکلفند از طریق وب سرویس مشخصات فردی ( نام – نام خانوادگی – شماره (کد) ملی و تاریخ صدور گواهینامه) دریافت کننده گواهی نامه آموزشی را به سامانه ایرانیان اصناف ارسال نماید.
ماده ۱۲ – آن دسته از واحدهای صنفی که توسط مباشر اداره میگردد، مباشر مکلف به شرکت در دورههای آموزشی بوده و در صورت تغییر مباشر، صاحب پروانه کسب و یا مباشر جدید ( قبل از تغییر مباشر قبلی) مکلف به گذراندن دوره آموزشی خواهد بود.
تبصره: در صورت تغییر مباشر ساز و کار لازم از طریق سامانه ایرانیان اصناف و درگاه ملی مجوزها تعیین خواهد شد.
ماده ۱۳ – این دستور العمل مشتمل بر (۱۳) ماده و (۱۵) تبصره به استناد ماده (۱۴) آیین نامه اجرایی ماده (۱۲) قانون توسط دبیرخانه هیأت عالی نظارت با همکاری اتاقی اصناف ایران در تاریخ ۱۲/۱۲/۱۴۰۳ تهیه گردید. اتاقهای اصناف مکلفند (به غیر از تبصره ماده ۱۱) حداکثر ظرف مدت چهل و پنج روز از زمان ابلاغ این دستور العمل فعالیتهای خود را با این مقررات منطبق نمایند.