
وظیفه ما حمایت از معیشت مردم است/ هیچ جای کشور نگرانی کالایی وجود نداشت
رئیس اتاق اصناف ایران در گفتوگو با «آگاه»: وظیفه ما حمایت از معیشت مردم است/ هیچ جای کشور نگرانی کالایی وجود نداشت
قاسم نودهفراهانی، رئیس اتاق اصناف ایران، در گفتوگو با پایگاه خبری «آگاه» با تأکید بر نقش اصناف در مدیریت شرایط بحرانی اخیر، گزارش کاملی از اقدامات انجام شده از سوی اتاقهای اصناف سراسر کشور ارائه کرد. متن گفتوگوی رئیس اتاق اصناف ایران با پایگاه خبری آگاه را در ادامه بخوانید.
از اولین اقداماتی که پس از شروع حملات رژیم صهیونیستی انجام شد، بگویید.
از همان لحظهای که این حملات اتفاق افتاد، یک قرارگاه ویژه را در اتاق اصناف ایران تشکیل دادیم. با همکاری وزارت صمت، بسیج اصناف و دیگر مسئولان ذیربط تصمیم گرفتیم ارتباط مستمری را با ۳۱ استان برقرار کنیم و در مرحله دوم این ارتباط را به سطح شهرستانها گسترش دهیم، تا وضعیت کالاهای اساسی را بهطور لحظهای پایش کنیم. این کار بلافاصله شروع شد و ما هر روز با همکارانمان در سراسر کشور در ارتباط بودیم
علاوه بر ارتباط روزانه، بهصورت وبیناری هم، یک روز در میان جلساتی با مراکز استانها داشتیم و نمایندگان شهرستانها نیز در این جلسات حضور پیدا میکردند. هدف ما این بود که رصد کنیم چه کالایی کمبود دارد و کدام اقلام ممکن است در چند روز آینده دچار مشکل شوند.
در این میان نگرانی درباره تامین چه کالاهایی بیشتر بود؟
بهعنوان نمونه در روزهای ابتدایی این جنگ، در بحث برنج و روغن مقداری نگرانی وجود داشت که بلافاصله پیگیری کردیم. مواد اولیه روغن در گمرک موجود بود که ترخیص شد و در اختیار کارخانهها قرار گرفت تا تولید و توزیع ادامه یابد. خوشبختانه امروز هیچ کمبودی در بازار نداریم. در خصوص برنج نیز مقادیر زیادی از محمولههای وارداتی ترخیص شد و به استانها و شهرستانها ارسال شد. در برخی نقاط و بر اساس برخی گزارشها، مشاهده کردیم برنجهای وارداتی را با قیمتهای بالاتر یعنی دو قیمت میفروشند که بلافاصله بازرسیها تشدید شد و با تعدادی از متخلفان برخورد کردیم. همچنین قیمتهای مصوب را اعلام کردیم و تاکید شد هیچکس حق ندارد از این نرخها تجاوز کند. ازاینرو وظیفه ما حمایت از معیشت مردم است و در چارچوب قانون، هر کاری بتوانیم برای کاهش فشار اقتصادی انجام میدهیم.
در روزهای نخست جنگ، روند خرید مردم چطور بود؟
در روزهای اول و دوم جنگ، خرید مردم بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ درصد افزایش یافت؛ طبیعی بود که مردم نگران شوند و تصور کنند شاید کالا کمیاب شود. اما تلاش ما این بود که قفسههای فروشگاهها خالی نشود و مرتب شارژ شود. حتی در زمان جنگ هشت ساله هم تجربه داشتیم که اگر لازم بود، آرد را جلو نانواییها در معابر میچیدیم تا مردم از نظر روانی اطمینان پیدا کنند مشکلی وجود ندارد. این بار هم سیاست پُرکردن قفسهها و استمرار توزیع کالا، همین هدف را دنبال میکردیم. البته باید به جد تاکید کنم که به واقع کالا به وفور در انبارها وجود داشت. بنابراین براساس بسیاری از گزارشهای دریافتی، در هیچ جای کشور نگرانی کالایی وجود نداشت. از سویی دیگر، ما فکر نمیکنیم جنگ به پایان رسیده و جلسات ما مرتبط در حال برگزاری است و انشالله با همت همدیگر از مردم حمایت خواهیم کرد.
در برخی استانهای مسافرپذیر مانند مازندران و گیلان، چه تمهیداتی برای تامین نان اندیشیده شد؟
باید اشاره کنم که به اندازه کافی آرد در انبارها وجود دارد. همچنین در استانهایی که مقصد سفر و مسافران بودند، مثل گیلان و مازندران، در مقاطعی احساس شد احتمال کمبود آرد وجود دارد. بلافاصله با وزارت کشور و استانداران هماهنگ کردیم و آرد این مناطق تامین شد. حتی به نانواییها اعلام شد که هر مقدار نان بپزند، آرد در اختیارشان قرار میگیرد. همچنین امروز حدود ۲۰ درصد از نانواییهای کشور دوگانهسوز شدهاند، اما این کافی نیست. من در جلسه اخیر هم تاکید کردم که این عدد باید بهطور قابلتوجهی افزایش یابد، تا اگر روزی گاز یا برق قطع شد، مردم بابت تامین نان دچار مضیقه نشوند.
در خصوص هزینههای دوگانهسوزکردن نانواییها چه برنامهای دارید؟
این موضوع هزینههای خاص خود را دارد. در همین زمینه درخواست داشتیم تا یک وام کمبهره در اختیار نانوایان قرار گیرد، تا نانوایان موضوع دوگانهسوزی پختنان را مدنظر قرار دهند که نگرانی جامعه برطرف شود.
با توجه به شرایط، چقدر خود را برای تکرار بحران یا ادامه جنگ آماده میدانید؟
درحالحاضر از نظر ذخیرهسازی کالاها، آمادگی کامل داریم. این جنگ تلنگری بود تا همه ما مسئولان بدانیم باید همواره آماده باشیم. همچنین ما تصور نمیکنیم جنگ تمام شده باشد و جلسات قرارگاه اصناف همچنان بهطور مرتب برگزار میشود. همچنین نظارت بر بازار و کنترل قیمتها ادامه دارد و اگر کسی به حقوق مردم تجاوز کند، ابتدا تذکر میدهیم و درخواست میکنیم اصلاح کنند اما اگر توجه نکنند، برخورد قانونی و جدی انجام میدهیم. امیدوارم با همت و همکاری همه همکاران و مسئولان، بتوانیم در این شرایط دشوار کمکی برای مردم باشیم و اجازه ندهیم امنیت روانی و معیشت خانوارها آسیب ببیند.
سخن پایانی شما برای مردم چیست؟
خدا کمک کرد و مردم هم با ما همراه بودند. امیدوارم با همت همه همکاران و اصناف بتوانیم این مسیر را ادامه دهیم و کاری کنیم که مردم در این شرایط فشار کمتری را احساس کنند.